Vikingleker, -sport og -spill under Tønsberg Vikingfestival

Vikingene brukte mye av tiden til å holde musklene ved like, det gjaldt like mye den største muskelen – hjernen – som de andre musklene vi har rundt i kroppen. På Tønsberg Vikingfestival vil du få mange anledninger til å lære deg mer om vikingenes sport, spill og leker.
Lekegoden og Trollet – leker og aktiviteter

Lekegoden og Trollet arrangerer historiske leker og idretter fra vikingtid og middelalder. Lekegoden har gjennomført dressurkurs med Trollet, og har diplom for dette.
På Tønsberg Vikingfestival vil de arrangere et utall leker og konkurranser for barn i alle aldre og til slutt kåre Vestfolds beste Viking 🙂 Lekegoden og Trollet feirer tiårs jubileum i år også så dette blir gøy 🙂 Bli med!

lekegoden_og_trollet_fot_Espen WinthersmalLekegoden: Jonas Berlin har drevet med Historiske leker siden 2008.
Jeg jobbet da på Bronseplassen (historisk gård i Høvåg/Lillesand), og hadde ansvaret for å aktivisere skolebarn som kom på en dag i vikingtid. Steinbæring, bueskyting og øksekast er fine aktiviteter, men jeg ønsket noe mer. I sagaene og hos Saxo fant jeg noen leker beskrevet, som hørtes intresante ut, og disse forsøkte jeg ut. Først med venner, så med skoleklasser o.l. Dette ble en stor suksess, og jeg ble forespurt om å gjøre dette som teambuilding for voksne. På den tiden hadde jeg ansvaret for underholdningen på Bronseplassen Vikingmarked, og med budsjetter som nesten ikke eksisterte måtte jeg ta underholdning fra det jeg kunne selv, og slik ble leker en fast del av underholdningen i Agder Vikinglag. 2010 gikk jeg et kurs i historiske leker med Tegle Glima, og lærte hvordan de tolker og gjennomfører leker.
Dette konseptet med å aktivisere publikum ble etterhvert lagt merke til, og jeg begynte å få bookinger til andre markeder, museer o.l.

 

Trollet: Morten Markseth ble med i 2011. Han har 10477718_10152244944938354_2128323451126726472_obygd seg opp mye erfaring siden da. Han er også en person som blir hørt om noen deltagere skulle gå inn i leken med litt vel sterkt vinnerinstinkt.

F.o.m. 2011 har vi stort sett vært fullbooket på div viking og middelalder-markeder, museer og andre eventer, i sommerhalvåret.
Vårt konsept er å aktivisere publikum (og vikinger/utstillere) med historiske leker fra vikingtid og middelalder.

Tid:

  • Fredag kl 13 og 16
  • Lørdag kl 13 og 17
  • Søndag kl 13 – FINALE!

Sted: Lekeodden ved Støperiet

Pris: GRATIS!

Bli en mester med kniv

Alle liker å spikke, mange elsker det faktisk. På Tønsberg Vikingfestival kan du sette deg ned og spikke sammen med andre. Vi har kniver og emner og gir deg råd og veiledning underveis. Å kunne bruke kniven til å lage alt mulig var viktig for vikingene. Kunsten har nesten gått i glemmeboken i dag, så her kan du friske opp kunnskapene dine.

Hnefatafl – vikingenes sjakkspill

Hnefatafl1

Hnefatafl4Hnefataflkongens bord eller tablut var et av Nord-Europas store brettspill. Spillet var populært i Skandinavia i og før vikingtiden. Spillet handler om en vikingkonge som blir angrepet i borgen sin. Spillet ligner sjakk og nå har du muligheten til å lære dette spennende spillet på Lekeodden ved Støperiet. I og rundt teltet til Knarresmedprosjektet og i Klåstadskipet er det satt opp flere spill og du får møte ungdommer som har lyst til å lære deg spillet. Kanskje får vi til en turnering også?

Regjerende verdensmester i Hnefatafl, Adam Bartley, kommer kanskje innom i løpet av helga for å fortelle mer om spillet og for å lære bort.

Tid:

  • Fredag hele dagen
  • Lørdag hele dagen
  • Søndag hele dagen

Sted: Lekeodden ved Støperiet

Pris: GRATIS

Bueskyting

Tbg_Vikingfestival-Bueskyting@MarcusEngerUlrichsen

Bueskyting, vil du kunne bli med på under Tønsberg Vikingfestival. På Lekeodden har bueskytterne fra Baglerne tatt plass og vil vise deg hvordan man behandler buen og skyter pil mot blink. Her kan du også få kjøpt dine egne piler.

Tid:

  • Lørdag 
  • Søndag 

Sted: Lekeodden ved Støperiet

Glima – bryting på vikingvis

Glimakurset lærer deg de grunnleggende teknikkene i Glima-bryting og hvordan du utfører dem i praksis. Massevis av trening og alltid herlige kamper. Dette er en unik mulighet til å trene på vikingbryting med en ekte mester, Lars Magnar Enoksen, som er en av de fremste instruktører i norrøn kampidrett i dag.

Obs! Kurset er helt gratis! Det passer for både barn og voksne, kvinner og menn.

Les mer på www.viking-glima.com

Lars Magnar Enoksen  (født 1960) er en svensk forfatter, runolog, foreleser og fornordisk bryter.

Enoksen er født i Malmö i 1960, svensk mor og norsk far, hvilket forklarer hans noe usvenske navn. Han ble i tidlig alder opptatt av spesielt tegneserier og historie. Han er selvlært på de fleste områder: tegneserietegner, musiker, forfatter og runolog.

Han var en av de aller første pønkerne i Sverige på andre halvdel av 1970-tallet, komplett med hanekam i 1977 og dannet det ekspresjonistiske musikkbandet Kabinett Död i 1979. «Punkattityden sitter fortfarande kvar, även om mitt hår inte mäktar med en tuppkamsfrisyr i dagens läge…» forteller han i en selvironisk kommentar. For tiden  fokuserer Lars Magnar på å framføre høylytt galdra-sang med band som Gaahls Wyrd og Wardruna.

Lars Magnar ble «Norræn meistari» i 1995, noe som er tittelen til en virkelig stor mester. Han var Svensk mester  i 1992, 1998, 2005 og 2006 og har vært mesterinstruktør på 1990-, 2000- og 2010-tallet i Europa og er den mest prominente eksperten innen den historiske utviklingen av Glima. På 2017 Kampsortgalla i Sverige ble Lars Magnar utnevnt til «Årets traditionella utövare»!

Tid:

  • Fredag kl 17
  • Lørdag kl 15
  • Søndag kl 12

Sted: Lekeodden ved Støperiet

Pris: GRATIS

Historiefortelling: Soga om Bjørn Farmann

Ta turen ombord i Saga Farmann og opplev den spennende Soga om Bjørn Farmann. Han bodde på Sæheimr kongsgård som lå der hvor Jarlsberg Hovedgård ligger i dag.

Bjørn Farmann var en av Harald Hårfagres sønner og var en mektig og respektert handelsmann. Hvordan det gikk med han  får du vite i fortellingen…

Tid: Fredag og lørdag

Sted: Lekeodden ved Støperiet, ombord i Saga Farmann.

Pris: Gratis

Mini-Midgard

Midgard Vikingsenter i Borre kommer til Lekeodden og lærer blant annet bort  «slynging», en gammel fletteteknikk til å lage små tau eller pyntebånd. Barn i alle aldere kan da lage et venskapsbånd.

De skal ha også kopier av gamle leketøy, larp våpen og andre små leker (erteposekasting).

Tid: Hele festivalen

Sted: Lekeodden ved Støperiet

Pris: Gratis