Fra Amerika kommer en av verdens beste vikingtids-treskjærere, Jay Haavik. Jay har tidligere vært ansvarlig for utskjæringene på Saga Oseberg og Osebergvogna. Under Tønsberg Vikingfestival vil du blant annet få se ham skjære ut rorkulten til Klåstadskipet.
Sammen med Jay vil du også finne to av de andre treskjærerne som står bak den fantastiske utsmykningen på Saga Oseberg: Boye Langklep og Geir Dalene. Så imponerende er arbeidet deres av et dokumentarfilmselskap vil gjøre opptak av arbeidene deres under festivalen.
Båtbygging
Bli med og bygg vikingskip på samme måten som vikingene gjorde det for over tusen år siden. På slippen vår på Vikingodden finner du knarresmeder (vikingenes navn for båtbygger) som lager båter på samme vis og med de samme verktøy som vikingene
Bli med og klyv en stokk eller hugg til en planke. Klåstadskipet er sjøsatt, men vi skal snart starte på neste skip: Gokstadskipet.
Sted: Vikingodden
Vikingsmedene finner du i den vakre smia på Vikingodden. Der smir de nagler og annet som man har bruk for når man lager et vikingskip.
Hør ham fortelle og se ham jobbe. kanskje får du også anledning til å prøve deg som vikingsmed.
Vikingene var noen fantastiske tekstilkunstnere og vikingene var kjent for å være glade i å pynte seg. Noen som virkelig har satt seg ned og forsket i dette er medlemmene av Oseberg tekstilgruppe. Du finner dem på Vikingodden hvor du både kan se dem i arbeid og supplere din egen vikinggarderobe.
Byggingen av Saga Oseberg – replikaen av Osebergskipet – er en spennende og malerisk historie. Nå vil vi fortelle den på samme måte som historien om normannernes erobring av England er blitt fortalt, gjennom å lage et brodert teppe hvor historien fremstilles i bilder, liksom det ble gjort i Bayeux i årene etter 1066.
Oseberg Tekstilgruppe arbeider med å lage et tapet – et teppe – i samme stil som Bayeux-teppet, i de samme farger, brodert med fin ulltråd på tettvevet lin, med de samme sting som er brukt der.
Flere steder er andre historier fortalt i denne stilen, nå vil vi fortelle vår historie.
Så vi vil lage flere tegninger eller tablåer hvor de viktigste elementene fra byggeprosessen er med, og mange vil delta i broderingen av tapetet.
På et stort linstoff samler vi nå tegninger og tekster om gjenstander og hendelser som hører med. Vi har blanke ark og fargestifter, så kom og gi ditt bidrag du også!
Broderiteknikken lærer vi bort på kurs og ved salg av broderipakker med passende motiver. Et ferdig lite broderi kan f.eks. pynte en vegg eller en kjole.
Og du kan øve til å brodere et motiv på selve tapetet.
Prosjektgruppen har fått støtte til arbeidet fra Vestfold Fylkeskommune.
Hvis du vil vite mer, ta kontakt med oss på epost: osebergtekstilgruppe@gmail.com