Vikingenes fargerike

FargerAmerikaneren Robert Fox har mange uvanlige oppdrag med dekorativ maling bak seg. Blant annet er han i ferd med å dekorere Gildehallen i Borre. Under Tønsberg Vikingfestival vil du kunne følge med når Robert dekorerer Tingelen og Branden fra Osebergskipet.

Fargepigmenter blir blandet ut i linolje. I vikingtid inneholdt det gule fargepigmentet arsenikk og det røde kvikksølv. Man kan jo gjøre seg sine tanker om malernes helse. Vi bruker ufarlige varianter.

Sted: Vikingodden

Treskjæring!
Jay forteller gjerne hvordan han arbeider

Jay forteller gjerne hvordan han arbeider

Fra Amerika kommer en av verdens beste vikingtids-treskjærere, Jay Haavik. Jay har tidligere vært ansvarlig for utskjæringene på Saga Oseberg og Osebergvogna. Under Tønsberg Vikingfestival vil du blant annet få se ham skjære ut rorkulten til Klåstadskipet.

Sted: Vikingodden

Båtbygging

Vikingbåtbygger Jan Vogt Knutsen tar gjerne i mot nye båtbyggeraspiranter.

Vikingbåtbygger Jan Vogt Knutsen tar gjerne i mot nye båtbyggeraspiranter.

Bli med og bygg vikingskip på samme måten som vikingene gjorde det for over tusen år siden. På slippen vår på Vikingodden finner du knarresmeder (vikingenes navn for båtbygger) som lager båter på samme vis og med de samme verktøy som vikingene

Bli med og klyv en stokk eller hugg til en planke. Klåstadskipet er under bygging og du har mulighet for å bli med.

Sted: Vikingodden
Bildet viser et skip fra Bayeux-teppet.

Saga Osebergtapetet – historien om byggingen av Saga Oseberg

Byggingen av Saga Oseberg – replikaen av Osebergskipet – er en spennende og malerisk historie.  Nå vil vi fortelle den på samme måte som historien om normannernes erobring av England er blitt fortalt, gjennom å lage et brodert teppe hvor historien fremstilles i bilder, liksom det ble gjort i Bayeux i årene etter 1066.

Vi vil lage et tapet – et teppe – i samme stil som Bayeux-teppet, i de samme farger, brodert med fin ulltråd på tettvevet lin, med de samme sting som er brukt der.

Flere steder er andre historier fortalt i denne stilen, nå vil vi fortelle vår historie.

Så vi vil lage flere tegninger eller tablåer hvor de viktigste elementene fra byggeprosessen er med, og mange vil delta i broderingen av tapetet.

På et stort linstoff samler vi nå tegninger og tekster om gjenstander og hendelser som hører med. Vi har blanke ark og fargestifter, så kom og gi ditt bidrag du også!

Broderiteknikken lærer vi bort på kurs og ved salg av broderipakker med passende motiver.  Et ferdig lite broderi kan f.eks. pynte en vegg eller en kjole.

Og du kan øve til å brodere et motiv på selve tapetet.

På Vikingfestivalen 2016 i Tønsberg går vi for første gang ut med prosjektet, men prosessen vil gå over flere år.  Så innspill og bidrag, med ideer, med tegninger, med penger, med brodering med mer mottas med takk både nå og fremover.

Prosjektgruppen har fått støtte til arbeidet fra Vestfold Fylkeskommune.

Hvis du vil vite mer, ta kontakt med oss på epost: osebergtekstilgruppe@gmail.com

Sted: Vikingodden
Oseberg tekstilgruppe!

spinneVikingene var noen fantastiske tekstilkunstnere og vikingene var kjent for å være glade i å pynte seg. Noen som virkelig har satt seg ned og forsket i dette er medlemmene av Oseberg tekstilgruppe. Du finner dem på Vikingodden hvor du både kan se dem i arbeid og supplere din egen vikinggarderobe.

Sted: Vikingodden
Vikingsmeden!

Bjørn_H-smedVikingsmeden finner du i den lille røde bya på Vikingodden. Der smir han nagler og annet som man har bruk for når man lager et vikingskip.

Hør ham fortelle og se ham jobbe. kanskje får du også anledning til å prøve deg som vikingsmed.

Sted: Vikingodden