Vikingleker, -sport og -spill under Tønsberg Vikingfestival

Vikingene brukte mye av tiden til å holde musklene ved like, det gjaldt like mye den største muskelen – hjernen – som de andre musklene vi har rundt i kroppen. På Tønsberg Vikingfestival vil du få mange anledninger til å lære deg mer om vikingenes sport, spill og leker.

Lekegoden og Trollet – leker og aktiviteter

Lekegoden og Trollet arrangerer historiske leker og idretter fra vikingtid og middelalder. Lekegoden har gjennomført dressurkurs med Trollet, og har diplom for dette.
På Tønsberg Vikingfestival vil de arrangere et utall leker og konkurranser for barn i alle aldre og til slutt kåre Vestfolds beste Viking 🙂 Bli med!

Fotograf Espen WintherLekegoden: Jonas Berlin har drevet med Historiske leker siden 2008.
Jeg jobbet da på Bronseplassen (historisk gård i Høvåg/Lillesand), og hadde ansvaret for å aktivisere skolebarn som kom på en dag i vikingtid. Steinbæring, bueskyting og øksekast er fine aktiviteter, men jeg ønsket noe mer. I sagaene og hos Saxo fant jeg noen leker beskrevet, som hørtes intresante ut, og disse forsøkte jeg ut. Først med venner, så med skoleklasser o.l. Dette ble en stor suksess, lekegoden_og_trollet_fot_Espen Winthersmalog jeg ble forespurt om å gjøre dette som teambuilding for voksne. På den tiden hadde jeg ansvaret for underholdningen på Bronseplassen Vikingmarked, og med budsjetter som nesten ikke eksisterte måtte jeg ta underholdning fra det jeg kunne selv, og slik ble leker en fast del av underholdningen i Agder Vikinglag. 2010 gikk jeg et kurs i historiske leker med Tegle Glima, og lærte hvordan de tolker og gjennomfører leker.
Dette konseptet med å aktivisere publikum ble etterhvert lagt merke til, og jeg begynte å få bookinger til andre markeder, museer o.l.

10477718_10152244944938354_2128323451126726472_o

Trollet: Morten Markseth ble med i 2011. Han har bygd seg opp mye erfaring siden da. Han er også en person som blir hørt om noen deltagere skulle gå inn i leken med litt vel sterkt vinnerinstinkt.

F.o.m. 2011 har vi stort sett vært fullbooket på div viking og middelalder-markeder, museer og andre eventer, i sommerhalvåret.
Vårt konsept er å aktivisere publikum (og vikinger/utstillere) med historiske leker fra vikingtid og middelalder.

Tid:

 • Fredag kl 13 og 17
 • Lørdag kl 13 og 17
 • Søndag kl 12 – FINALE!

Sted: Lekeodden ved Støperiet

Pris: GRATIS!

Hnefatafl – vikingenes sjakkspill

Hnefatafl1

Hnefatafl4Hnefataflkongens bord eller tablut var et av Nord-Europas store brettspill. Spillet var populært i Skandinavia i og før vikingtiden. Spillet handler om en vikingkonge som blir angrepet i borgen sin. Spillet ligner sjakk og nå har du muligheten til å lære dette spennende spillet på Lekeodden ved Støperiet. I og rundt teltet til Knarresmedprosjektet (les mer) er det satt opp flere spill og du får møte ungdommer som har lyst til å lære deg spillet. Kanskje får vi til en turnering også?

Regjerende verdensmester i Hnefatafl, Adam Bartley, kommer også innom flere ganger i løpet av helga for å fortelle mer om spillet og for å lære bort.

Tid:

 • Fredag hele dagen
 • Lørdag hele dagen
 • Søndag hele dagen

Sted: Lekeodden ved Støperiet

Pris: GRATIS

Bueskyting

Tbg_Vikingfestival-Bueskyting@MarcusEngerUlrichsen


Bueskyting, vil du kunne bli med på under Tønsberg Vikingfestival. På Lekeodden har bueskytterne tatt plass og vil vise deg hvordan man behandler buen og skyter pil mot blink.

Tid:

 • Fredag 
 • Lørdag 
 • Søndag 

Sted: Lekeodden ved Støperiet

Verdens sprøeste historieforteller

"Verdens sprøeste historieforteller" er han kalt, Gustav Holberg. Foto: Knut Buer

«Verdens sprøeste historieforteller» er han kalt, Gustav Holberg.
Foto: Knut Buer

Vikinghistorier blir aldri det samme etter at du har møtt Gustav Holberg. Han er en vulkan av uttrykk, fakter, mimikk, stemmer og ikke minst historier. Det har ingen ting å si om du er 8 eller 80 – du vil bli totalt trollbundet av Gustavs historiefortelling. Du vil få oppleve det på Lekeodden hver dag under vikingfestivalen.

“Fleire skjønte godt kvifor forteljaren introduserte seg sjølv som Noregs galaste historieforteljar, men dei helte sjølv mot at han mest sannsynleg var Noregs flinkaste.”

Fra Månedens utvalgte, Karmøy kommune – Kulturskrinet

En historiefortelling med Gustav Holberg minner mer om en teaterforestilling hvor publikum blir involvert enn en opplesning fra en bok. Han lever seg inn i historiene og blir ett med dem – og det blir snart du også…

Tid:

 • Fredag kl 18
 • Lørdag kl 16
 • Søndag kl 13

Sted: Lekeodden ved Støperiet

Pris: GRATIS

Glima – bryting på vikingvis

Glimakurset lærer deg de grunnleggende teknikkene i Glima-bryting og hvordan du utfører dem i praksis. Massevis av trening og alltid herlige kamper. Dette er en unik mulighet til å trene på vikingbryting med en ekte mester, Lars Magnar Enoksen, som er en av de fremste instruktører i norrøn kampidrett i dag.

Obs! Kurset er helt gratis! Det passer for både barn og voksne, kvinner og menn.

Les mer på www.viking-glima.com

Lars Magnar Enoksen  (født 1960) er en svensk forfatter, runolog, foreleser og fornordisk bryter.

Enoksen er født i Malmö i 1960, svensk mor og norsk far, hvilket forklarer hans noe usvenske navn. Han ble i tidlig alder opptatt av spesielt tegneserier og historie. Han er selvlært på de fleste områder: tegneserietegner, musiker, forfatter og runolog.

Han var en av de aller første pønkerne i Sverige på andre halvdel av 1970-tallet, komplett med hanekam i 1977 og dannet det ekspresjonistiske musikkbandet Kabinett Död i 1979. «Punkattityden sitter fortfarande kvar, även om mitt hår inte mäktar med en tuppkamsfrisyr i dagens läge…» forteller han i en selvironisk kommentar. For tiden  fokuserer Lars Magnar på å framføre høylytt galdra-sang med band som Gaahls Wyrd og Wardruna.

Lars Magnar ble «Norræn meistari» i 1995, noe som er tittelen til en virkelig stor mester. Han var Svensk mester  i 1992, 1998, 2005 og 2006 og har vært mesterinstruktør på 1990-, 2000- og 2010-tallet i Europa og er den mest prominente eksperten innen den historiske utviklingen av Glima. På årets Kampsortgalla i Sverige ble Lars Magnar utnevnt til «Årets traditionella utövare»!

Tid:

 • Fredag kl 15
 • Lørdag kl 15
 • Søndag kl 14

Sted: Lekeodden ved Støperiet

Pris: GRATIS

Oseberg Sjakkturnering

oseberg_sjakkturnering2016Sjakk er et eldgammelt spill, og vi vet at vikingene spilte dette. I gravhauger fra vikingtiden er det gjort funn av brikker, og i Snorre kan vi lese om konger og jarler som spilte sjakk. På The Isle of Lewis, den største øya i øygruppa Hebridene utenfor Skottland, ble det på 1800-tallet gjort et spektakulært funn av sjakkbrikker. Funnet bestod av 93 brikker utskåret i hvalrosselfenbein, og de var svært detaljert utformet.

Tønsberg har en svært aktiv sjakklubb, og vi ønsker å invitere flere unge til å spille sjakk. Turneringen vil foregå i Foynhagen ved siden av Oseberg kulturhus. Årets turnering vil kun foregå på lørdag. Selve finalen vil foregå om bord i Saga Oseberg lørdag ettermiddag/kveld.

Alle ungdomsskoler i Tønsberg og Nøtterøy kommuner har anledning til å sende deltakere.

Deltakerne spiller mot flest mulig i løpet av lørdagen, og samler poeng etter følgende poengsystem: 4 poeng for seier, 2 poeng for remis og 1 poeng for tap. De to beste går til finalen som spilles ombord i Saga Oseberg.

Hvert sjakkparti varer i maks 30 minutter. Det er ingen turneringsleder som passer på. Følgelig må spillerne selv kontrollere tiden, og at spillereglene blir fulgt. Protester skal leveres sekretariatet umiddelbart etter sjakkpartiet. Sekretariatet noterer resultatene etter hvert parti.

Arrangør av Oseberg sjakkturnering er Tønsberg Schackklubb i samarbeid med Tønsberg vikingfestival, Tønsberg kommune, Quality Hotel Oseberg, Steinar Høibacks Verden og Foynhagen.

Tid:    Lørdag fra kl 10

Sted: Foynhagen

Deltakelse: Gjennom forhåndspåmelding

Pris:  GRATIS